RPA

Robotska procesna avtomatizacija (RPA) poenostavlja poslovne delovne procese z avtomatizacijo rutinskih, na pravilih temelječih opravil, kar omogoča digitalno delovno silo, ki deluje hitreje, zmanjšuje stopnje napak in sprošča človeške zaposlene za bolj kompleksna dela. To je revolucija učinkovitosti, ki spreminja način delovanja podjetij z integracijo virtualnih robotov, ki delajo 24/7 in zagotavljajo dosledne, natančne rezultate.

RPA, kar pomeni Robotska Avtomatizacija Procesov, je praksa v poslovnem in tehnološkem svetu, ki si prizadeva za avtomatizacijo ponavljajočih se nalog. Pri projektih RPA se konfigurirajo in upravljajo programske "robote", ki posnemajo dejanja človeških uporabnikov pri interakciji z IT aplikacijami. Ti roboti obvladujejo naloge, ki so visoko strukturirane, ponavljajoče se in vključujejo velike količine podatkov znotraj obstoječih IT sistemov. Tehnologija RPA ponuja nevsiljiv pristop v primerjavi z zapisovanjem po meri kode za avtomatizacijo v novi aplikaciji ali storitvi. Namesto tega uporablja specializirane vmesnike za integracijo ali se integrira z obstoječimi sistemi preko različnih metod (na primer povezovanje z bazami podatkov, interakcija z aplikacijsko kodo neposredno ali pridobivanje podatkov iz obstoječih vmesnikov aplikacij).

Obstajata dva osnovna načina dostave osnovne tehnologije v RPA:

 1. Roboti z asistenco RPA delujejo znotraj okolja uporabnikovega namizja, delujoč vzporedno z uporabnikom. Delujejo kot avtomatizirani pomočniki, ki obvladujejo pogosto ponavljajoče se samostojne naloge v imenu uporabnika. To vodi do hitrejšega zaključka nalog z manj napakami.
 2. Roboti brez asistence RPA prav tako avtomatizirajo uporabniške aplikacije, vendar delujejo na ločenem strežniku ali virtualnem stroju (ali več strežnikih). Izvajajo naloge v ozadju in opravljajo svoje delo, ko jih sproži druga programska oprema. V tem načinu roboti delujejo samostojno brez neposrednih vhodov ali navodil uporabnikov.

Robotska avtomatizacija procesov (RPA) je združitev več tehnologij, združenih v en komplet za različne namene avtomatizacije. Čeprav se je izraz 'RPA' pojavil v začetku 2000-ih, se je začetni razvoj začel po koncu 90-ih.

"Učenje stroja (ML)" je ena od teh tehnologij, ki je prispevala k inovacijam, ki so na koncu vodile v nastanek RPA. Leta 1959 je "Arthur Samuel" razvil učenje stroja. Učenje stroja je omogočilo računalnikom izvajanje več kritičnih nalog, kot sta prevajanje in povzetek besedila, itd. Vendar so bile omejitve glede tega, kako računalniki obdelujejo jezik. To je vodilo v razvoj "obdelave naravnega jezika (NLP)", ki je računalnikom pomagal bolj natančno razumeti in obdelovati človeški jezik. Leta 1960 je NLP združil "umetno inteligenco (AI)" za vzpostavitev interakcij med računalniki in človeškimi jeziki. Nato se je tehnologija nadaljevala proti ustanovitvi RPA, in v 90. letih so bile še dodatne razvojne stopnje.

Zaradi nenehnih razvojev je prišlo do nastanka tehnologije, ki je najbolj spominjala na RPA. Zgodovina RPA pove, da so bili trije ključni predhodniki robotske avtomatizacije procesov, ki so navedeni spodaj:

 • Strganje zaslona je tehnologija, ki se šteje za pomemben korak k nastanku RPA. Ta tehnologija se uporablja za izvlečenje podatkov s spletnih strani, programov in dokumentov, ki jih nato druga aplikacija prikaže.
 • Avtomatizacija in upravljanje delovnih tokov je proces, ki vključuje vrsto avtomatiziranih dejanj, namenjenih zmanjšanju človeških nalog. Ta dejanja morajo biti ponavljajoča, da so koraki predvidljivi. Takšna dejanja je mogoče avtomatizirati z uporabo avtomatiziranih orodij za upravljanje delovnih tokov. Avtomatizacija delovnih tokov uporablja poslovna pravila, da se določi, kdaj je korak končan, in se začne izvajati naslednji.
 • Umetna inteligenca (AI) omogoča računalniškim strojem ali robotom, da izvajajo naloge, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. Programiranje AI temelji na treh tehnikah: učenju, sklepanju in samopopravku. Vključuje različne tehnologije, kot so prepoznavanje slik, prepoznavanje govora, ustvarjanje naravnega jezika in analiza čustev.
  Te tehnologije skupaj prispevajo k vplivni platformi RPA, ki ponuja številne koristi za poslovne uporabnike.

 

RPA ima realno vrednost v resničnem svetu, kljub temu da ni idealna rešitev za IT-arhitekte, ki želijo zmanjšati celotno kompleksnost sistema. To velja zlasti za podjetja velikega obsega, kjer je veliko integracijskih zahtev, ki jih ni mogoče ekonomično rešiti z običajnimi IT-projekti. Tehnologija RPA ni invazivna za obstoječe sisteme, kar omogoča potencialno hitrejšo in cenejšo dostavo projektov, z manj vpletenosti specializiranih skupin za IT v podjetjih. To še posebej velja za sodelovalno RPA, kjer je danes opaziti večjo razširjenost kot pri nesodelovalni RPA.

Danes opažamo dve ključni področji uvedbe tehnologije RPA v podjetjih. Prvič, opažamo veliko zanimanje za klicne centre in stičišča za stike; in drugič, opažamo priložnost v okoljih za upravljanje z ozadjem (zlasti na področju financ in računovodstva, kadrov, ter drugih podpornih funkcij). Vse te poslovne področja pogosto trpijo zaradi zastarelih IT-sistemov, poleg tega pa običajno vsebujejo skupine visoko strukturiranih pisarniških nalog, kjer operaterji pogosto potrebujejo:

 • Vnesti podatke v več sistemov.
 • Pridobiti podatke iz enega sistema in jih vnesti v drugega.
 • Uskladiti podatke med dvema ali več sistemi.
 • Zagnati sistemske poročila in ukrepati glede na njih.

Poleg tega se RPA uporablja v različnih sektorjih, vključno z migracijo podatkov, sprejemom strank, obdelavo dokumentov, pripravo poročil, marketingom, prodajo, fakturiranjem, CRM, tehnično podporo, testiranjem, finančnim načrtovanjem, kadrovskimi funkcijami, virtualnimi pomočniki, upravljanjem zalog, vračili, bančnimi postopki, logistiko, obdelavo zahtevkov, zdravstvom, vladnimi funkcijami ter avtomatizacijo sledenja zdravja in opozarjanja v času COVID-19.

Nalaganje...
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

Nastavi padajočo smer
na stran
Copyright © 2023 Alcyone, d.o.o. All rights reserved.